fbpx

2024'ün EN İYİ İngilizce Öğrenme Platform Yazısını İncele

Şimdi İncele
GenelOnline İngilizce

Talkpal AI: Yapay Zeka ile İngilizce Öğrenmek İçin Doğru Yer Mi?

Talkpal AI, yapay zeka ile İngilizce eğitimi için yeterli donanımlara sahip bir uygulama mı? Talkpal AI inceleme yazımızda açıklıyoruz! Yapay zeka teknolojilerinin hayatlarımıza hızlı giriş yaptığını siz de fark ettiniz mi? Bazılarımız durumu bilim kurgu senaryolarına çevirmeye çalışsa da, herkes yapay zekadan memnun görünüyor. Özellikle bilgiye erişme noktasında yapay zekanın faydalarını hızlıca benimsedik. Konu bilgi ve iletişime gelir de, eğitime gelmez mi! Yapay zeka, İngilizce eğitimi için de bazı uygulamalarda kullanılıyor ve karşımıza yeni isimlerle geliyor. Bugün de yapay zeka ile İngilizce öğrenmek konusunda katkı sunacak olan uygulamalardan Talkpal’ı inceliyoruz.


İçindekiler

  1. Talkpal AI Nedir?
    1. Talkpal: Fiyatlar ve Planlar
  2. Talkpal AI İncelemesi
    1. Modlar ve Pratik Türleri
    2. Geri Bildirim Kalitesi
    3. Zorluk Derecesi
    4. Seviyelere Uygunluk
  3. Talkpal AI Ne Kadar Faydalı?
  4. Yapay Zeka ile İngilizce Konuşmanın Alternatif Yolları
  5. Sonuç: Talkpal AI Fark Yaratmıyor

1. Talkpal AI Nedir?

Talkpal AI, tamamen yapay zeka çevresinde gelişmiş bir dil öğrenme uygulamasıdır. İngilizce’nin yanı sıra diğer dünya dillerini de öğrenmenize olanak sağlar. Bu uygulamayı indirebilir, ya da web üzerinden kullanabilirsiniz. Talkpal, farklı modlarda dil öğrenme süreçlerini pratiklerle desteklemeniz için dizayn edilmiştir. Görebildiğim kadarıyla, dil öğrenimindeki çok yönlülük ilkesini benimsemeye çalışmışlar.

1.1. Talkpal: Fiyatlar ve Planlar

Bu uygulama mobil olarak kullanıldığı gibi, web üzerinden de erişime açık. Elbette, diğer uygulamalara benzer bir fiyatlandırması var. Yine benzer bir şekilde, ücretsiz bir sürümü de olsa çok kısıtlı bir içerikle geliyor. Gelin şimdi, fiyatları bir gözden geçirelim.

Temel PlanPremium (Aylık Ödeme)Premium (Yıllık Ödeme)
Ücretsiz300 TL150 TL

Elbette, ücretsiz planda günde sadece 10 dakikalık pratikler yapabilirsiniz. Ayrıca, reklamların belirmesi de kullanıcı için can sıkıcı bir hale geliyor. Buna ek olarak, farklı modlardan da yararlanma imkanınız yok.

2. Talkpal AI İncelemesi

talkpal ai

Uygulamayı tanımladık ve mali bedelini de öğrendik. Sırada bu uygulamayı incelemek ve kullanıcı için faydalı olup olmadığına karar vermek kalıyor. Aslında yapay zeka ile geliştirilmiş Play Store ya da Appstore uygulamalarının temel bir içeriği oluyor. O da chat ya da sesli yanıt ile soru-cevap yaparak kullanıcıyı harekete geçirmek. Kullanıcı gerek yazılı gerek sesli şekilde konuşma pratiklerini bu ve benzeri uygulamalarda gerçekleştiriyor.

Buradaki yazıda bazı yapay zeka uygulamalarını incelemiştim; dilerseniz genel hatlarıyla yapay zeka ile İngilizce ne demek öğrenebilirsiniz. Bunun yanı sıra herhangi bir ders ya da konu anlatımı genel olarak karşımıza çıkmıyor. Peki Talkpal diğer yapay zeka İngilizce eğitimlerinden farklı bir şey ortaya koyuyor mu?

2.1. Modlar ve Pratik Türleri

Talkpal uygulaması içinde 6 farklı öğrenim modu bulunuyor. Bunlar;


  • Chat
  • Sadece Sesli Konuşma Modu
  • Roleplays
  • Karakter
  • Tartışma
  • Fotoğraf Modu

Bu modlar farklılaşsa da, öğrencinin yapay zeka ile iletişime geçme biçimi aynı kalıyor. Öğrenciler ister yazarak, ister seslerini kaydederek pratik yapabiliyor. Chat modunda yine iki tarz iletişim biçimi aktif. Yazdığınız ya da konuştuğunuz ne varsa uygulama bunu analiz edip doğrusunu geri bildirim olarak veriyor. Modların asıl amacı ise, sizi konuşmaya itmek için çeşitli konular sağlamak. Yani, kendi başınıza konuşma noktasında aklınıza bir şey gelmez ya; Talkpal bu sorunu yaşamayınız diye geliştirilmiş. Yani, üzerine konuşmanız için konu ve karakter ile zenginleştirilmiş bir içerik ve öğrenim deneyimi amaç haline gelmiş. Örneğin, fotoğraf modunda uygulama size bir tane fotoğraf gösteriyor. Siz de ister yazarak, ister sesli şekilde konuşarak aklınızdan geçenleri söylüyorsunuz. Talkpal, sizin ifadelerinizi ve doğrusunu birlikte veriyor.

2.2. Geri Bildirim Kalitesi

Elbette tüm sistemi geri bildirim olan bu uygulama, bu noktada hiçbir sorun yaratmamalı. Geri bildirimleri alma biçimi yalnızca ekrandaki bilgiler şeklinde olunca, gerekli ders havası da oluşmuyor. Elbette bu en büyük sorun değil. Bunun yanı sıra, geri bildirimler daha çok cümle düzeltme şeklinde. Yanlış kurduğunuz cümlenin doğrusunu görerek öğrenim hedeflerinizi gerçekleştirmeniz uygulamanın temelinde yatıyor. Geri bildirim kalitesini ise etkileyen faktörleri şöyle sıralamak isterim;


  • Yanlış geri bildirim
  • Girdi olan cümlelerin tam olarak algılanamaması
  • Yeterince detaylı bir geri bildirim olmaması
  • Öğrencinin hata yaptığı konuyu öğrenmemesi

2.3. Zorluk Derecesi

Bu uygulamanın dikkatimi çeken yönü ise, karşıdan gelen dönütlerin seviyenize uygun olmaması. Seviye konusuna bir sonraki bölümde değineceğim için, zorluk kısmına odaklanıyorum. Siz konuştukça Talkpal yeni konuları gündeme getiriyor. Fakat sorduğu her bir soru giderek zorlaşıyor. Soruları anlamak için çevirmeniz gerekiyor. Hem gramer olarak, hem de kelime olarak kompleks bir dönütle karşılaşıyorsunuz. Bu süreci işlevsek kılabilmek için öğrenciler cümleyi kopyalayıp, teker teker, kelime kelime analiz etmeli. Fakat bu uygulama bu tarz bir çalışmayı desteklemiyor. Yani konuşma kankanız Talkpal, size ihtiyaç duyduklarınızı tek çatı altında sunmuyor.

2.4. Seviyelere Uygunluk

Konuşma kankanızın bir önceki bölümde ne kadar zorluk çıkardığını görmüştük. Kendisi bir de inatçı. Kendisinden benim seviyemi belirlemesini istedim fakat “senin seviyen şu” gibi çok basit bit yanıt veremedi. Ben sordum o lafı başka yere çekti. En sonunda uygulamayla kavga eder noktadaydım. Bu çok politik konuşma kankamız Talkpal, sanırım seviye belirleme konusunda uzman değil.

Sanırım olması gerekenden zor sorular soran Talkpal’ın asıl problemi seviye belirleme üzerine programlanmaması. Böylelikle, siz A2 seviye konuşurken C1 seviyesinde kelimeler kullanıyor.

Bu arada, sohbetimizi sizle paylaşmak isterdim fakat Talkpal bunları sonradan göresiniz diye kaydetmiyor. Yani, sonrasında çalışmak isterseniz herhangi bir kayda erişmeniz mümkün değil. Bunu da aklınıza tutmanızı öneririm.

3. Talkpal AI Ne Kadar Faydalı?

Bu uygulamayı denedikten sonra gerekli başlıklar altında inceledim. Ne kadar faydalı olduğuna gelirsek, subjektif konular üzerinde bir tartışma yaratmış oluruz. Bu uygulamanın ne kadar faydalı olup olmadığına karar verirken şu özelliklere bir daha bakmanızı isterim;


  • Seviye belirleme konusunda yetersizlik
  • Cümle algılama konusunda iyileştirmeye açık
  • Geri bildirimler yetersiz
  • Aldığınız soru ve yanıtlar zor cümlelerden oluşuyor
  • Konu anlatımı yok
  • Müfredat yok
  • Seviye seviye ilerleme yok

Eğer tek amacınız İngilizce konuşacak alan bulmaksa, Talkpal bu ihtiyacınızı karşılayacaktır. Fakat İngilizce öğrenmek; İngilizce konuşmayı öğrenmek isterseniz, bu uygulama yetersiz kalacaktır. Yapay zeka ile İngilizce üzerine inşa edilmiş uygulamalar, öğrenim ihtiyaçlarına uygun içerik üretecek durumda değil. Ancak, öğrencilere pratik yapma konusunda fayda sağlayabilirler. Eğer bir öğrenim hedefiniz varsa, bu tarz uygulamaları kullanmanın yanı sıra, bir eğitmen ile İngilizce öğrenip bir müfredatı izlemelisiniz. Yapay zeka ile İngilizce öğrenmek konusunda birbirinin tekrarı olan uygulamalar yerine belki daha yenilikçi olan platformlar da vardır. Gelin şimdi bunlardan birine bakalım.

4. Yapay Zeka ile İngilizce Konuşmanın Alternatif Yolları

Talkpal AI yapay zeka teknolojinin gösteriş yaptığı bir uygulama olsa da işlevsellik sınıfından rakipleri arasından ayrılamıyor. İngilizce öğrenme hedefleri için çözüm sağlamak konusunda yetersiz olan bu uygulamayı öğrenciler ekstra pratik materyali olarak görmeli. Peki İngilizce öğrenmek isteyenlere herhangi bir yapay zeka çözümü yok mu? Elbette var. Geçtiğimiz günlerde Flalingo yapay zeka ile İngilizce öğrenmeyi sağlayan FLAI teknolojisi ile geldi.

Fakat bu çok farklı… Birebir derste öğretmen eşliğindeki konuşmalarınızı analiz eden FLAI, detaylı bir geri bildirim sağlıyor. Seviye tespit konusunda konuşmalarınızı baz alıyor. Kullandığınız kelimelerin seviyesi ve türünün belirlenmesinin yanı sıra, hatalı cümlelerinizi tespit edip bunları nasıl düzelteceğinizi gösteriyor. Dinleme, konuşma, yazma ve okuma konularında başarınızı ölçen FLAI, tam bir İngilizce eğitim koçu. Çünkü sadece dersten değil, ilerlemeden de sorumlu. FLAI, siz konuları tam anlamıyla kavrayasınız diye gerekli ödevleri vermekten de kaçınmıyor. Burada örnek bir raporu görebilirsiniz.

5. Sonuç: Talkpal AI Fark Yaratmıyor

Bu yazıda Talkpal AI uygulamasını sizler için inceledim. Her ne kadar heyecan yaratsa da, muadili uygulamalardan sıyrılıp öne çıkamıyor. Bunun sebebi ise geri bildirimlerin detaysız olması ve muhattap olduğunuz soruların, cevapların seviye bazlı olmayıp git gide zorlaşması. Bu uygulama egzersiz için kullanılır olsa da, İngilizce öğrenme amaçlarını karşılayacak kadar gelişmiş değil. Uygulamanın tek özelliği, üzerine konuşmanız için çeşitli konular sağlamak. Aslında, ChatGPT’den bir farkı yok. Bunun yerine, size belli bir müfredat üzerinden hedeflerinize ulaşmanızı sağlayacak olan Flalingo ve bünyesinde yapay zeka teknolojisi FLAI’ı önermek isterim. İngilizceyi ustasından öğrenirken, yapay zeka ile her kelimeniz dahi analiz edilsin diye geliştirilen FLAI, sizi hedeflerinize kısa sürede ulaştıracaktır.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Faydalı bir yazı oldu. Konuşma pratiği önemli ama dil kendi seviyende öğrenildikçe iyileştirilebilecek bir şey cidden. Boşuna konuşmaya çalışıp sonradan vazgeçmektense doğru düzgün bir şeyi kullanmak çok daha işlevsel olur. Çok teşekkürler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu